YOĞURT AŞI TARİFİ

Yoğurt Aşı Çorbası

YOĞURT AŞI

 

 

Malzemeler :

100 g Mantı

1 Kahve Fincanı Pirinç

250 g Tuzlu Yoğurt

30 g Tereyağı

30 g Et Suyu

1 Çay Kaşığı Kuru Nane

Minik Oruk

 

Çorbalık Minik Oruk :

250 g Yağsız Dana Kıyma

250 g Köftelik Bulgur

1 Tane Kuru Soğan

1 Yemek Kaşığı Tatlı Biber Salçası

1 Yemek Kaşığı Kimyon

1 Tatlı Kaşığı Kuru Reyhan

1 Tatlı Kaşığı Pul Biber

1 Tatlı Kaşığı Karabiber

1 Tatlı Kaşığı Tuz

Un

 

 

 

Yapılışı :

Yoğurt aşı çorbasını yapmak için hazırlığını bir gün önceden yapmak işinizi kolaylaştırır. İlk önce minik oruklarını hazırlayalım. Derinliği az  bir tepsi içine bulguru alın ve ayıklayın. Üzerine azar azar su ilave ederek salça ile yoğurmaya başlayın. Kıymanın bir kısmını da bu harca ilave edin ve iyice yoğurun. Bu yoğurma işlemini şayet kıyma makineniz varsa 2 kez çekerek yeterli kıvama getirmiş olursunuz. İçerisine bir miktar un, baharat ve tuzunu da ilave edelim kenara ayıralım. Sırada orukların içini hazırlamak var. Kalan kıymayı bir tavaya alın suyu çekene kadar kavurun. İçine kesme tahtası üzerinde küp küp doğradığınız soğanını da ila edin soğanlar iyice öldükten sonra baharatlarla beraber iyice karıştırın ve soğutun. Bulgurlu hamurumuzdan yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça alın. Sol avucunuzun içinde tuttuğunuz hamuru sağ elinizin işaret parmağı ile tam ortasından içeri doğru oyarak ortası boş bir oruk çanağı elde edin. Çanağın içine kıymalı harctan bir miktar ilave edip açık olan kısmı iki parmağınız ile birleştirerek kapalı mekik şekli verin. Bulgurlu harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Çorbanızın orukları hazır olduğuna göre sıra çorbaya son halini vermeye geldi. Derince bir tencereye et suyunu ve pirinçi alın. Pirinçlerin yumuşamasına yakın mantıları ilave edin. Ayrı bir kasede tencereden aldığınız yaklaşık 2 kepçe kadar et suyunda tuzlu yoğurtu inceltin. Tencereye ilave edilen tuzlu yoğurt, tencerenin ağzını kapatmadan kaynatılır. Son olarak minik orukları da ilave edilir. Yaklaşık 5 dk daha kaynatılıp servis yapılır. Dilerseniz servis esnasında tereyağında kavrulmuş kuru nane ile sunumunuzu şıklaştırabilirsiniz.

Tuzlu yoğurt ile kış aylarında kahvaltıda tüketilen bu yöresel çorbanın bir çok farklı çeşidine de rastlamanız mümkün. Benim için bir çorbadan çok ana yemek olacak şekilde bildiğim bu tarifi özellikle kahvaltı çeşidi içine koymayı çok istedim. Tuzlu yoğurt ile yapılan Borani gibi yöresel farklı yemekler olsada içinde mantı olduğu İçin ben bizzat kahvaltıda bu çorbaydı tüketmenizi tavsiye ederim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: yogurt asi, yogurt asi corbasi, antakya yogurt asi
Aralık 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR