KÖMBE TARİFİ

Antakya Usulü Kömbe

MBE

 

 

Malzemeler: 

 

700 g Un

 

175 g Toz Şeker

 

25 g Vanilya

 

20 g Kabartma Tozu

 

10 g Kömbe Baharatı

 

1/2 Su Bardağı Su

 

40 g Tereyağı

 

140 g Susuz Bitkisel Yağ

 

1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı

 

50 g Beyaz Susam

 

 

Yapılışı :

Kömbe, Hatay da bayramlarda ikram edilen bir kurabiye türüdür.. Arife gününden toplanılarak imece usulü tüm evlerde yapılarak bulundurulur.Kömbe baharatı aktarların belirli oranlarda karıştırdığı 9 yada 10 çeşit baharatlardan oluşur. Ben Yenibahar, Mahlep , Karanfil , Tarçın , Zencefil , Damla Sakızı ,Muskat Cevizi  olan karışımı seviyorum. Öne çıkmasını istediğiniz baharatı siz aktarlar ile hazırlayabilir yada hazır olan kömbe baharatı satan yerlerden alabilirsiniz .  Tazeliğini Uzunca bir süre koruyabilen kömbenin tarifine gelecek olursak; Genişçe bir kaba un, vanilya, kabartma tozu ve kömbe baharatı harmanlanır. Tereyağı ve Susuz Bitkisel Yağ  ekleyip yoğurmaya başlayalım. Ayrı bir yerde su, şeker ve sıvı yağlar karıştırılarak unlu karışıma yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz kıvam aldıktan sonra özel kalıbı olan kömbe kalıbına önce susam serpip sonra hamuru üzerine bastırıp şekil verip ters çevirerek fırın tepsisine yerleştirelim. 180'c lik fırında 20-25 Dakika pişirelim. Kömbe kalıbını bulmak artık çok kolay Hatay ürünlerini bulabileceğiniz her yerde kalıplara ulaşabilirsiniz. Kömbe, soğuduktan sonra ağzı kapalı olarak kavanozlarda 6 ay kadar tazeliğini korur.

 

HURMALI KÖMBE

  Kömbe tarifini yukarıda vermiştim. Hurmalı kömbe yapmak için bu malzemelere ek olarak 200 gr ayıklanmış hurma ilave edip kömbe kalıbıyla şeklini verin. Aynı şekilde pişirip kavanozlarda saklayın.

 

CEVİZLİ KÖMBE

Cevizli kömbe yapmak için de, yukarıdaki tarife ilave istediğiniz yoğunlukta ister 100 gr ister 200 gr çekilmiş ceviz içi kullanarak yapabilirsiniz.

 

FINDIKLI KÖMBE

Tekrar malzemelerimize ilave burda da çekilmiş fındık kullanacağız. Fındık yoğunluğu tamamen arzunuza bağlı.

 

FISTIKLI KÖMBE

Kömbeyi arzu ettiğiniz fıstık ile yapabilirsiniz. Dilerseniz antep fıstığı dilerseniz tuzsuz yer fıstığı ile. Miktar ve yoğunluk tamamen size bağlı dilerseniz 100 gr çekilmiş fıstık yeterli olacaktır.

 

 
Etiketler: kömbe, fındıklı kömbe, hurmalı kömbe, cevizli kömbe
Aralık 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR